Muzikāla izrāde “No Veidenbauma neizbēgsi” (29.03.2021)

Skolas_soma_LV100-krasains

Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Liepājas 8.vidusskolas 11.a klase noskatījās muzikālu izrādi “No Veidenbauma neaizbēgsi”, kurā 19. gadsimta latviešu dzejnieka Eduarda Veidenbauma dzīvesstāstu izstāsta aktieris Gatis Maliks, un dzeju izdzied mūziķis Ralfs Eilands.

Skolēni izpildīja pievienotu darba lapu, pārbaudot, cik daudz atminas no dzirdētā, un, mēģinot raksturot, kādas domas nodarbinājušas Veidenbauma prātu. Izrāde noderīga kā ievadstunda par dzejnieku, tajā mijas fakti par dzejnieka dzīvi un personību un viņa rakstītā dzeja, atklātas Veidenbauma mūžam aktuālās domas par laikmeta mainīgumu un cilvēka dabas nemainību.

Izrādes veidotāji aicina saskatīt Veidenbaumu sevī – saskaroties ar nepatieso un patieso, izvērtēt un domāt pašiem, vērsties pret apkārt valdošo netaisnību, liekulību un muļķību. Skolēni Veidenbauma dzejā saklausīja ne vien pesimismu un skepsi, bet arī optimismu un cerību: “Dzīve ir īsa, tāpēc tā jāspēj novērtēt katru mirkli. (..) Žēlojoties par pagātni, daudzi aizmirst dzīvot tagadnē.” Apjausma par dzīves īsumu reizē ir atgādinājums to neizšķiest, nodarbojoties ar ko nejēdzīgu, ir “jāvelta dārgais laiks kaut kam vērtīgam”.

skolas_2021

Informāciju sagatavoja: latviešu valodas un literatūras skolotāja Zanda Valinska

FacebookTwitter